Prachtige terugblik: Dressuurruiter offert Olympische Spelen op voor haar paard

Terugkijkend op 2016, waren er veel hoogte- en dieptepunten in het nieuws. Mocht je dit ontroerende verhaal van eigen bodem toevallig hebben gemist, dan blikken wij hier graag met je op terug.

De Nederlandse dressuurruiter Adelinde Cornelissen is meervoudig Europees en Wereldkampioen. Ze maakte vorig jaar goede kans om goud binnen te slepen bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro met haar 19-jarige paard, Parzival. Eerst leek alles volgens plan te gaan: de heenreis verliep voorspoedig, de training ging volgens plan, Parzival leek ontspannen en lekker in zijn vel. Maar drie dagen voor de beslissende wedstrijd, bleek dat Parzival door een insect was gebeten en zijn gezicht zwol verontrustend op, zijn lichaam was vol gifstoffen en hij had wel 40 °C koorts!

De 36-jarige atlete was ontzettend bezorgd om haar geliefde paard en sliep zelfs in de stallen om Parzivals temperatuur elk uur te controleren. De volgende ochtend was de koorts gezakt tot 37,5 °C (voor een paard is 37-38 °C normaal) en de zwelling was ook wat verminderd. Na lang overwegen en grondig overleg met verschillende dierenartsen, besloot Adelinde toch mee te doen aan de wedstrijd. De Nederlandse atlete beschrijft op haar Facebook pagina wat er toen gebeurde, terwijl het publiek in de ring en miljoenen tv-kijkers thuis er getuige van waren:

“Toen ik de ring inreed, voelde ik al dat hij alles aan het geven was en aangezien hij zo´n vechter is, zou hij nooit opgeven... Maar om hem te beschermen, gaf ik het op... Mijn maatje, mijn vriend, het paard dat voor mij zijn hele leven alles heeft gegeven, verdient dit niet... Dus ik nam afscheid en verliet de ring..."

Dit was een complete verrassing voor het publiek. Maar er was niets in de hele wereld dat Adelinde de Spelen boven de gezondheid van haar dierbare en trouwe paard zou doen plaatsen. Zelfs geen gouden medaille. De sportvrouw werd geprezen om haar bewonderenswaardig besluit. Maar het beste is nog dat Parzival weer gezond is en lekker in zijn vel zit — en daar is de Olympische kandidate maar wat blij om!

Bron:

Newsner

Reacties

Ook interessant