Schokkend: Tiener verliest haar stralende toekomst in één avond.

Amy Thomson is een hele normale, Schotse 16-jarige. Ze is mooi, houdt van uitgaan met vrienden en is best populair op school. Normaal gesproken heeft ze niet met drugs te maken. Maar na één noodlottig feestje, verandert haar leven drastisch.

Op een feestje met wat vrienden, wil de club eigenlijk gewoon een leuke avond hebben. Maar iemand biedt Amy een doorzichtige capsule aan, gevuld met wit poeder. "Het is gewoon XTC," vertellen ze haar, "dus maak je geen zorgen."

Amy en 3 andere vrienden nemen de pillen, zonder een flauw benul. Dan komt de schok: ze storten in elkaar en verliezen hun bewustzijn. Er wordt meteen een ambulance gebeld.

Haar 3 vrienden hebben geluk, maar Amy niet: ze ligt in een coma en haar hersenen zijn ernstig beschadigd. Haar moeder en haar nichtje Kayla vrezen voor haar leven aan het ziekenhuisbed. Ze willen hun vrolijke, liefdevolle Amy terug.

Flickr/Justin Taylor

Maar als Amy weer bijkomt, is ze niet zichzelf: ze kan nauwelijks praten, haar uitspraak is moeilijk verstaanbaar. Maar het ergste is dat ze zich niet kan bewegen en een rolstoel nodig heeft.

Kayla plaatst dit filmpje van Amy op YouTube. Het laat zien wat één enkele pil met een vrolijke tiener kan doen:

De pil heeft Amy's hersenen min of meer oververhit, waardoor ze alleen nog met extreme moeite kan praten.

Sinds het voorval zijn twee vrouwen en een man gearresteerd. Ze worden ervan verdacht dat ze gecontamineerde drugs aan de tieners hebben verkocht. De zaak bij de politie is voorlopig nog gaande.

Facebook/Support for Amy

Maar voor Kayla en Amy's moeder maakt dat allemaal weinig uit: zij willen gewoon hun nichtje en dochter terug. Amy is hard bezig met haar revalidatie en heeft met behulp van een machine zelfs al een paar stappen gelopen, volgens berichten op de Facebook pagina Support For Amy.

Het bovenstaande Facebook-bericht verklaart onder meer "Er is niks recreatiefs aan Amy´s revalidatie". Over haar eerste stappen tijdens de revalidatie zegt Amy volgens de post "dat het voelde alsof haar hart uit haar borst werd gerukt, zo pijnlijk was het, maar ze zal blijven werken, want haar hoofddoel is ooit weer te kunnen lopen."

Go Fund Me/Amy Thomson

In oktober 2015 hield Amy´s tante, Christine Thomson, een succesvolle online actie op de crowdfunding website Go Fund Me om geld voor Amy in te zamelen. Ze deed dit in het kader van "Sober October", waarbij mensen beloven heel oktober nuchter door te brengen om geld op te halen voor goede doelen. Ze besloot dat er geen beter doel was dan haar nichtje Amy.

Bovenstaande video van Amy en haar verhaal zouden als een waarschuwing moeten dienen dat drugs een gevaarlijk spelletje is om te spelen. Deel dit bericht met iedereen die je kent.

Reacties

Ook interessant