Kinderen verkopen zelfgemaakte armbanden om geld op te halen voor een zieke vriendin

In 2013, zat de acht-jarige Candela op een brancard in een ziekenhuiskamer. Maar ondanks dat haar naam "vuur" betekent, zag haar gezicht er koud en vermoeid uit.

Candela onderging behandelingen voor leukemie en had een groot deel van haar kindertijd doorgebracht in een kliniek. Op een dag zag een vrijwilliger haar daar verveeld zitten en besloot om haar te leren hoe ze eenvoudige, gekleurde armbandjes kon maken. Op dat moment hadden noch Candela noch de vrijwilliger kunnen voorspellen dat dit simpele gebaar in zoiets groots zou uitmonden.

Youtube/Pulseras Candela

Toen ze weer thuis was, leerde Candela haar vrienden de armbanden maken, die ze dan aan hun familie en vrienden gaven. Helaas verergerde Candela's gezondheid en moest ze terug naar het ziekenhuis. Maar toen hadden haar vrienden een briljant idee: wat als ze nu eens de armbanden zouden verkopen en het geld zouden gebruiken om Candela's behandeling te betalen?

Toen ze haar ouders over het idee vertelde, vonden ze het erg grappig en geloofde niet dat het kon werken. De meisjes waren echter verre van uit het veld geslagen en gingen door met hun plan. Na het maken van een aantal armbanden, gingen ze er met een bord op uit en verkochten ze op de straat. 

En toen vond het wonderlijke plaats: er kwamen uit verschillende hoeken mensen om een "candela" vragen (de naam die ze de armbandjes hadden gegeven om hun vriendin te eren). De vrienden werkten onvermoeibaar door en maakten steeds meer armbandjes, die ze voor 3-5 euro per stuk verkochten. Maar ze konden nauwelijks de hoge vraag bijbenen: steeds meer mensen wilden graag hun eigen candela hebben!

Om vrijwilligers te vinden die bij de productie konden helpen, maakten ze dit filmpje op Youtube, waarin de eenvoudige werkwijze wordt uitgelegd. Sterker nog: jij kunt ook leren hoe je ze maakt!

Ondertussen zijn er drie jaar verstreken sinds dit verhaal begon. Candela heeft een beenmergtransplantatie gehad, is alweer thuis en maakt het goed. In totaal heeft de onderneming al ongeveer €1.000.000 opgebracht! In plaats van het geld te houden, hebben Candela en haar gezin besloten om er iets onverwachts mee te doen: al het geld dat ze hebben verdiend, hebben ze aan het Sant Joan de Déu-ziekenhuis in Barcelona gedoneert - de specialistische kinderafdeling waar Candela opgenomen is geweest. Het geld zal onderzoek ondersteunen naar mogelijke geneesmiddelen voor verschillende soorten kinderkanker.

Youtube/Pulseras Candela

Er is 600 kilometer aan draad gebruikt om meer dan 274.000 armbanden te maken en er zijn nog veel meer in de maak. "Ik ben zo blij dat we zoveel geld hebben opgehaald wat veel mensen zal helpen," zegt Candela. En hoe onvoorstelbaar: het geld dat ze hebben opgehaald, vertegenwoordigt nu een derde van het onderzoeksbudget van het ziekenhuis.

Dit fantastische meisje en haar vrienden in het ziekenhuis maakten een prachtige video om de waarde van de “candela's” uit te leggen. Hier kun je het bekijken (in het Spaans):

Wat een prachtig initiatief! Het is moeilijk te geloven dat dit idee van een groepje kinderen kwam. Dat bewijst maar weer dat we naar de jongere generatie moeten luisteren en hun ideëen serieus moeten nemen. Zij zullen per slot van rekening snel genoeg aan het roer staan!

Bron:

Antena 3

Reacties

Ook interessant