Curiosa: De oudste huishoudvoorwerpen ter wereld

We nemen doorgaans de voorwerpen die we dagelijks gebruiken voor lief. We denken er niet veel over na hoe lang die dingen al bestaan, hoe ze zijn uitgevonden en hoe mensen het deden voor ze waren ontwikkeld.

Hier is een lijst met de oudst bekende huishoudobjecten. Vergelijk ze maar eens met wat je thuis hebt liggen.

Houd eens op met je ogen te knijpen! Deze 800 jaar oude zonnebril is in Canada gevonden. Hij is bedoeld om de drager te beschermen tegen sneeuwblindheid.

imgur

Veiligheid voorop: dit condoom uit 17e-eeuws Zweden is van schapenhuid gemaakt. In de instructies stond de aanbeveling om het met warme melk uit te spoelen om geslachtsziektes te voorkomen.

imgur

Deze wollen sokken komen uit Egypte en zijn ongeveer 1.500 jaar oud. Geen zorgen, mensen hadden in die tijd geen rare voeten — deze zijn speciaal gemaakt zodat ze bij sandalen konden worden gedragen.

imgur

Met 3.300 jaar op de teller is dit de oudste prothese ter wereld. Net als de sokken, komt ook deze uit het oude Egypte en kon bij sandalen worden gedragen.

 

imgur

De oudste beha ter wereld. Deze werd ergens tussen 1390 en 1485 in Oostenrijk gedragen.

imgur

Ze boden niet veel privacy, maar werden wel doorgespoeld. Deze openbare toiletten in Turkije zijn ongeveer 2.000 jaar oud en hadden stromend water eronder lopen om de ontlasting weg te spoelen.

imgur

Het oudste stukje kauwgom komt uit Finland en is ongeveer 5.000 jaar oud. Het bestaat uit hars van een berkenboom en werd toegepast om mondinfecties te behandelen (of mogelijk om kapot servies te repareren).

imgur

These boots are made for walking: deze mocassin is ongeveer 5.500 jaar oud en werd in een grot in Armenië gevonden. De linkerschoen is niet meer teruggevonden.

imgur

Deze broek ziet er misschien niet zo goed uit als onze moderne spijkerbroek, maar het is wel duidelijk dat het op zijn minst net zo lang meegaat. Deze is in het westen van China ontdekt en is ongeveer 3.300 jaar oud.

imgur

Dit bijzondere artefact is 40.000 jaar oud er werd in Zuid-Duitsland gevonden. Het is het oudste muziekinstrument ooit ontdekt. De vroegste blaasinstrumenten werden van vogelbotten en mammoettanden gemaakt.

imgur

Als we deze voorwerpen vandaag de dag bekijken, lijken ze erg vreemd en primitief. Maar wie weet? Misschien dat onze smartphones en elektrische tandenborstels er op een dag net zo zullen overkomen op mensen die ze duizenden jaren in de toekomst vinden!

Reacties

Ook interessant