39-jarige spreekt zich openhartig uit nadat mensen haar om een snapshot uitlachten

Vijf jaar geleden werd Jennifer Knapp Wilkinson uit Missouri beroemd, onwillig en redelijk oneerbiedig: de zwaarlijvige, toen 34 jaar oude vrouw deed boodschappen voor haar gezin en gebruikte een scootmobiel om haar weg door de supermarkt te maken. Toen ze probeerde een pak frisdrank in haar winkelmandje te tillen, verloor ze haar evenwicht en kiepte op haar zij, met scootmobiel en al.

imgur

"Ik dacht dat ik een flits zag en wat jonge meiden hoorde giechelen. Ik zocht er verder niets achter, omdat ik het gewend ben dat mensen me uitlachen of gemene opmerkingen maken. Het was niet ongebruikelijk," kan ze zich nog voor de geest halen. Maar wat ze nog niet wist: de kinderen achter haar hadden de foto online gezet.

Sterker nog, ze belandde op een website waarop klanten van Walmart voor gek worden gezet en waarop allerlei excentrieke shoppers — en winkelsituaties — worden gepost die boodschappen doen bij de supermarktgigant. De website verspreidt echter vaak ook een gemeen stereotype van Walmart-bezoekers als onbeschaafd en zwaarlijvig. En laten we er even bij stilstaan hoe wreed dat is, gegeven de druk op Amerikanen met een gemiddeld tot laag inkomen, evenals het wijdverbreide verschijnsel van "food deserts" (plekken waar niet of nauwelijks toegang is tot gezond en vers eten, vooral in arme delen van de V.S.) — waarbij Missouri het epicentrum van dat probleem is!

Dus de foto van Jennifer werd online verspreid als een gemene meme en natuurlijk zag ze het uiteindelijk zelf ook voorbij komen. Het lezen van de opmerkingen onder het plaatje was zwaar. Ze was destijds door de val gewond geraakt, maar nu voelde ze zich pas echt vernietigd. 

Vier jaar later besloot ze zich uit te spreken:

Youtube/Isabelle Mitchell

"Het ergste van deze foto is dat mensen denken dat een dikke vrouw omviel omdat ze te lui was om uit de wagen te stappen om het frisdrank te pakken. Ik heb een aandoening in mijn wervelkolom dat spondylolisthesis heet, waarbij een wervel naar voren glijdt en daardoor verschoven zit. Bij mij is het zo dat als ik sta, ik het gevoel in mijn benen steeds meer kwijtraak en steeds zwakker in mijn benen wordt. Vanwege deze aandoening val ik vaak gewoon om... Die dag leed ik aan bijzonder veel pijn en zwakte."

Youtube/Isabelle Mitchell

"Ook heb ik flinke overgewicht, wat de aandoening in mijn rug zeker niet helpt. Ik worstel dagelijks met mijn gewicht en ben onlangs bij een sportschool begonnen."

Maar het is "nog steeds een strijd... De reden dat ik dit nu deel, is omdat mensen denken dat het grappig is om mensen met een beperking uit te lachen. Je kunt mijn beperkingen niet zien, maar ze zijn er wel en ze zijn ECHT. Dus de volgende keer dat je foto's ziet die mensen belachelijk maken, onthoud dan goed dat je niets over die mensen of hun dagelijks worstelingen weet. Iemand uitlachen is nooit gewoon maar onschuldig vermaak."

Youtube/Isabelle Mitchell

"Ik koos er niet voor om op een dieptepunt in mijn leven op de foto te worden gezet. Het feit dat mensen ervan uitgaan dat ik dik ben omdat ik lui ben is verkeerd. Of ze denken dat ik dik ben, omdat ik een arbeidsongeschiktheidsuitkering wil ontvangen. Mensen met overgewicht worden behandeld als onmenselijk en als iets wat je mag bespotten. Ik wil dat mensen begrijpen dat dikke mensen ook gewoon mens zijn.

Ik vraag mensen niet om overgewicht te accepteren of goed te keuren. Ik wil ook niet dat mensen medelijden hebben met me. Wat ik wil is compassie, begrip en respect als een medemens. Ik ben een persoon, dus behandel me alsjeblieft ook zo!"

Na vier jaar had Jennifer de moed verzameld om zich uit te spreken en wat goed dat ze dat heeft gedaan. Het internet kan mensen doen vergeten dat online foto's van anderen meestal van echte mensen zijn. Mensen met gevoelens – en toegang tot het internet.

Door ze als objecten te behandelen die je kunt bespotten, in plaats van medemensen, veroorzaken we veel pijn en leed. Het is fantastisch dat zij (net als anderen) zich openlijk heeft uitgelaten over hoe het is om de persoon achter de virale meme te zijn. Ze herinnert ons eraan dat we niet met spot naar anderen zouden moeten kijken, maar met inlevingsvermogen!

Reacties

Ook interessant