Jongen verdronken — uren nadat hij in het zwembad had gespeeld

Op een zomerse dag ging de vrolijke 10-jarige Johnny Jackson met een vriendje naar het zwembad. Zijn moeder haalde hen na een leuke ochtend in de zon op en bracht ze alle twee naar huis.

Youtube/Tugat Yourheartstrings

Johnny's moeder Cassandra weet nog dat ze in de auto opgewonden kletsten over het leuke ochtendje zwemmen en hoe Johnny, eenmaal thuis aangekomen, een bad nam en schone kleren aantrok.

Aangezien het jongetje uitgeput was, stelde ze voor dat hij een dutje zou doen. Tot dusver was het een volledig normale dag.

Youtube/Tugat Yourheartstrings

Toen ze een tijdje later even bij hem ging kijken, stond ze voor de ergste nachtmerrie van elke ouder. Zijn gezicht was bedekt met schuim en hij lag er levenloos bij. Ze kon alleen maar gillen. Een goede vriendin van Cassandra schudde aan zijn arm en riep zijn naam, maar het was al te laat. Hij was gestorven.

Youtube/Tugat Yourheartstrings

Later verklaarde een autopsie wat de oorzaak van zijn dood was geweest en toen ze dat hoorde, kon Cassandra haar oren niet geloven: Johnny was verdronken. Maar het was niet wat we ons gewoonlijk voorstellen bij verdrinking; het was iets wat droge verdrinking genoemd wordt.

“Ik had er nooit van gehoord. Ik kon niet geloven dat zoiets bestond,” zei Cassandra. Helaas weten de meeste mensen niet dat je zelfs lang nadat je het water bent uitgestapt, kunt verdrinken.

Youtube/Tugat Yourheartstrings

Wat er met kinderen gebeurt, is dat ze misschien een "net op het nippertje"-moment hebben gehad en uit het water zijn getrokken of gewoon een moment hebben dat ze per ongeluk water inslikken. Dan, mogelijk een tijdje later, veroorzaakt het water bij het kind strottenhoofdkramp (dit kan ook bij volwassenen gebeuren, maar is vaker fataal bij kinderen). Het is een beschermreflex om te voorkomen dat het water de longen ingaat, maar beperkt ook de capaciteit van de persoon om te ademen en kan een hartinfarct veroorzaken.

Youtube/Tugat Yourheartstrings

Water inhaleren kan best verraderlijk zijn. Kinderen kunnen er helemaal ongedeerd uitzien, maar water inslikken kan leiden tot ontsteking in de longen of verstoring van de gasuitwisseling. In een korte tijd, vaak slechts een paar uur, kan het zuurstoftekort dat hierdoor ontstaat dodelijk zijn.

Flickr/Sarah

Aangezien de longen van kinderen kleiner zijn kan elk beetje water een sterker effect hebben op hun ademhalingsstelsel, wat ze kwetsbaarder maakt dan grotere kinderen en volwassenen.

Slechts 1 - 2 % van de sterfgevallen door verdrinking komen door dit fenomeen, dus het is belangrijk om te relativeren en te weten dat je nog steeds gewoon van het zwembad kunt genieten. Maar om dit soort ongevallen te voorkomen, kun je letten op het volgende:

  • Zwaar en hardnekkig hoesten
  • Vermoeidheid
  • Pijn in de borstkas
  • Moeite met ademen of hyperventilatie
  • Lusteloosheid
  • Blauwe lippen

Als één van deze symptomen zich voordoet, zorg dan dat het kind (of de volwassene) naar de spoedeisende hulp wordt gebracht. Je zou wel eens een leven kunnen redden!

Bekijk dit filmpje voor Johnny Jacksons verhaal:

Het is hoe dan ook een goed idee om je kinderen nauwlettend in de gaten te houden in het zwembad. En het is altijd handig om een EHBO-cursus te doen als je ervan houdt om te ontspannen bij het zwembad of op het strand. Je weet maar nooit wanneer die kennis en vaardigheden goed van pas kunnen komen.

Reacties

Ook interessant