De levensreddende vriendschap tussen een jongen genaamd Luke en zijn hond Jedi

Jedi is een zachtaardige, vier-jarige labrador uit Glendale, Californië, die een unieke taak heeft: hij redt dagelijks het leven van zijn baasje, de zeven-jarige Luke Nutall. Hoe hij dat doet, is echt bijzonder.

Jedi houdt de wacht over Luke als hij slaapt. Op een nacht was Luke nog aan het herstellen van een buikgriep en sliep in bed met zijn moeder Dorrie voor het geval dat hij midden in de nacht hulp nodig zou hebben. Ze had zelfs een wekker gezet om 's nachts te kijken hoe alles met hem ging. Maar ver voordat de wekker zou gaan, voelde Jedi opeens dat Luke — in een diepe slaap — in problemen verkeerde.

Dorrie sliep ook erg vast, volledig onwetend dat Luke dringend hulp nodig had. Gelukkig sprong Jedi op het bed en waarschuwde haar dat Luke in moeilijkheden verkeerde.

Luke lijdt aan diabetes type 1. Nadat zijn moeder zijn bloed controleerde, bleek dat zijn bloedsuikerspiegel veel te laag was. Ook al heeft Luke een bloedsuikermeter, Jedi is speciaal getraind om zelfs de subtielste verschillen in insuline en bloedsuikerspiegel op te merken en bij het vroegste teken van gevaar aan de bel te trekken.

Jedi's omvangrijke training als medische hulphond begon toen hij nog maar een puppy was. Hij werd bij Luke geplaatst toen hij 11 weken oud was en met de ondersteuning van de organisatie Canine Hope, onderging hij hun "begeleidingsprogramma voor huisgetrainde puppy's." 

Als Jedi problemen met Luke's bloedsuikerspiegel aanvoelt, brengt hij Dorrie een gekleurde stok. De stok is een signaal dat er iets niet klopt. Als Luke's bloedsuiker te hoog is, tilt Jedi zijn pootje op. Als het te laag is, gaat hij op de grond liggen.

Jedi redt al meer dan drie jaar lang regelmatig Luke's leven. Als hij correct aan de bel trekt, wordt de labrador beloond met een "puppy-feestje" met hondenkoekjes, knuffels en extra speeltijd. En dat heeft hij dan ook meer dan verdiend: morgen wordt Luke alweer 8 jaar oud en is dankzij Jedi nog altijd een levenslustig kind.

Luke en Jedi hebben zelfs hun eigen Facebook-pagina waar Dorrie schrijft over de dagelijkse uitdaging van het leven met een chronische ziekte. Ze wilt graag aandacht vragen voor type 1-diabetes, wat in Nederland naast astma de meest voorkomende chronische ziekte is bij kinderen. Bijna alle kinderen die diabetes hebben, lijden aan de type 1 variant. Er wordt geschat dat in Nederland ongeveer 10.000 tot 12.000 kinderen en jongeren tussen de 0 en 25 jaar dit type diabetes hebben. Helaas hebben zij niet allemaal zo'n geweldige partner als Jedi.

Deze twee zijn echt een hartverwarmend team. Jedi's rol is niet alleen om anderen op de hoogte te stellen van Luke's pieken en dalen, maar ook om hem gerust te stellen als hij weer eens met naalden moet worden geprikt - iets wat hij gewend is, maar nog steeds vreselijk vindt. Luke en Jedi, moge "the Force" altijd bij jullie zijn!

Reacties

Ook interessant