28-jarige Roemeense schildert foetus met het bloed van haar menstruatie

De 28-jarige Timea Páll woont in de Roemeense stad Oradea met haar geliefde Border Collie, Figaro, en is werkzaam als ontwerper, muzikant en kunstenares. Ze trok onlangs veel aandacht met haar werk, nadat ze een serie schilderijen maakte met wel heel bijzonder materiaal...

Misschien zul je het niet geloven, maar ze maakte de grote afbeelding van een foetus met negen individuele stukken, allemaal geschilderd met haar eigen bloed. Haar menstruatiebloed, welteverstaan. Voor het hele werk, getiteld "Diary of my Period" ("Dagboek van mijn Menstruatie"), had ze negen maanden nodig: één deel per maand. 

Met het beeld van een foetus probeert de kunstenares niet zozeer onze aandacht te vestigen op het bloed, maar eerder op de menstruatie zelf. "De periodieke afscheiding van mijn eicel doormiddel van mijn menstruatie inspireerde me om iets ter wereld te brengen dat een biologisch einde heeft en om het begin van dat einde te creëren," schreef ze. 

Het was geen toeval dat haar creatieve proces negen maanden duurde, want ze transformeerde de maandelijkse non-baby in een andere creatie — sterker nog, een ander soort reproductie, die uit haar artistieke zwangerschap voortkwam.

De publieke reactie op haar werk is, zoals ze zelf erkent, verdeeld. Het ongesteldheidsbloed heeft de meningen verdeeld; sommige critici vinden het schokkend, walgelijk en een beetje gestoord, terwijl vele anderen ontzettend enthousiast zijn. Fans vinden het emotioneel krachtig, motiverend, origineel en verbeeldingrijk.

Als je er bij stilstaat: de helft van de menselijke bevolking ondergaat deze maandelijkse bloeding. Timea's keuze om het met trots te aanvaarden kan een positieve stap zijn voor iedereen: geen reden tot schaamte voor iets dat volledig natuurlijk is!

 

Bron:

buzzfeed

Reacties

Ook interessant