Moeders idee transformeert babyzorg

In 2001 was Yamile Jackson in blijde verwachting van haar eerste kind. In eerste instantie verliep de zwangerschap voorspoedig, maar in haar zesde maand ontwikkelde Yamile een ernstig geval van pre-eclampsie (een gevaarlijke aandoening die onder andere hoge bloeddruk veroorzaakt).

Youtube/Deluxe's Project Rev

On moeder en kind te redden, werd besloten dat Yamile direct zou moeten bevallen. Wel 12 weken voordat hij was uitgerekend, kwam kleine Zachary ter wereld. De premature baby woog ongeveer 1,1 kg en moest de eerste 155 dagen van zijn leven op de intensive care-afdeling doorbrengen.

Twitter/JillGlassco

Yamile bracht elke dag aan zijn zijde door, maar moest het ziekenhuis elke nacht verlaten. Elk afscheid brak haar hart. Ze had er een hekel aan dat ze haar zoon moest achterlaten in de koude, steriele omgeving van de intensive care.

Twitter/WWLTV

Ze wilde eigenlijk gewoon haar baby dag en nacht in haar armen vasthouden; hij had het nodig om de klok rond genegenheid te voelen. Dus begon Yamile na te denken over hoe ze er "voor hem kon zijn", ook nadat ze naar huis was gegaan. Op een nacht, terwijl ze de vaat deed, viel haar oog op de rubberen handschoen. Yamile kreeg meteen een gek idee die ze gewoon moest uitproberen.

Youtube/WhisperedStories

Ze vulde de handschoen met lijnzaad en nam hem de volgende dag mee naar het ziekenhuis. Ze hield de handschoen de hele dag bij zich, terwijl ze aan Zachary's zijde zat. Toen het weer tijd was om te gaan, plaatste ze de handschoen, die nu haar geur droeg, naast Zachary zodat hij het gevoel zou hebben dat ze de hele nacht bij hem was.

Youtube/Welcome to Nurtured By Design's Channel

De volgende dag was ze verrast toen de verplegers haar vertelden dat de truc had gewerkt. Zachary's hartslag en ademhaling waren veel stabieler dan de voorgaande nachten geweest en hij had veel rustiger geslapen. Van toen af aan bracht Zachary elke nacht door naast "Zaky," zoals Yamile haar handschoen begon te noemen. Toen moeder en zoon eindelijk samen naar huis mochten, wenkte een verpleger haar en bezorgde haar nog een laatste verrassing...

...het ziekenhuis wilde weten of ze nog meer van die handschoenen had! Ze wilden deze methode met andere baby's op de intensive care uitproberen. Dus ging Yamille aan de slag: Ze maakte meer dan 100 modellen van "Zaky" voor het ziekenhuis met een verscheidenheid aan materialen en stoffen.

Youtube/Houston Hispanic Chamber of Commerce

Ouders en ziekenhuismedewerkers stonden perplex en er was opeens een snelgroeiende vraag naar "Zakys." De handschoenen leken alle baby's te kalmeren, dus werd ze overweldigd met aanvragen. Sterker nog: de handschoen bleek zo'n succes dat ze haar eigen bedrijf is gestart, Nurtured by Design.

Youtube/Deluxe's Project Rev

Tegenwoordig kunnen steeds meer baby's profiteren van het kalmerende effect van deze handschoenen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat baby's die slapen in de buurt van de kalmerende geur van hun ouders en met het gevoel van een troostende hand merkbaar rustiger zijn, meer zuurstof opnemen en minder complicaties ondergaan.

Luister hier naar Yamile's eigen woorden:

En deze video geeft je uitleg over hoe de Zaky wordt gebruikt:

Wow, hoe geweldig dat deze slimme moeder zo radicaal de levens van zoveel ouders en pasgeboren baby's heeft veranderd - en te bedenken dat het allemaal begon met de vaat! Zachary is sindsdien opgegroeid tot een gezonde tiener en is erg trots op zijn vindingrijke moeder.

Reacties

Ook interessant